In 1976 verhuisde we naar de Middellandhoeve aan de Houttuinlaan. Deze boerderij moest wel eerst helemaal ‘verbouwd’ worden. Zo was bijvoorbeeld de deel nog gewoon een stal inclusie betonnen voederbaken en mestgeul. Dit moest omgebouwd worden tot centrale ruimte. Ook moest het dak gerepareerd worden en de vloer boven de deel die grotendeels verrot waren. Ook moest er verwarming komen. De paardenstal werd gesloopt zodat hier de boten konden komen voor de winter. Dit werk werd vooral door de leden en de ouders gedaan.

De gemeente is ons wel goed tegemoet gekomen. Zij zorgden ervoor dat het rieten dak van de boerderij en de hooiberg gerestaureerd werden, alle ramen geschilderd en zorgden ze voor de centrale verwarming.

Het huurcontract wat getekend wordt is voor 3 jaar dat elke keer met 2 jaar verlengd kan worden.

Scouting was trouwens niet de enige groep in deze boerderij. De jeugdvereniging Youth for Christ betrekt de zolder van het voorhuis. Later komen ook de Watervrienden als onderverhuurder er bij.

Bandjes
In de ‘schuur’ naast de boerderij komt de botenloods. Maar ook is er ruimte gemaakt voor een oefenruimte voor een drietal bands waaronder ‘Future Tense’.
Een lid van een van de bandjes bedankte Jaap eens voor de nette entourage. Zo kom hij tenminste zijn vriendinnetjes ontvangen.

‘Illegale’ dakkapel
De schuurzolder, boven de werkplaats was de opkomstruimte van de zeeverkenners. Het was wat benauwd, dus Hans Nederend en Evert Dijkstra wilden een dakkapel bouwen. Jaap is aan de toenmalige wethouder gaan vragen of dat mocht, en het was géén probleem.  Eenmaal begonnen kwam er een boos telefoontje van het stadhuis: er was geen vergunning voor deze bouw! Waarop Jaap heeft gezegd “jullie wethouder heeft gezegd bouw maar”. En de dakkapel mocht blijven.

Opening
Op 30 september 1978 is de officiële opening door burgemeester J. Bos. De opening had ‘spectaculair’ moeten worden. Honderden lakens, in stroken aan elkaar genaaid, zouden een wand van lakens vormen en de boerderijk bedekken. Met één klap zou de burgemeester het nieuwe clubhuis onthullen. Helaas werkte het weer niet mee die zaterdag. Zware regenbuien maakte de lakens loodzwaar en harde wind verhinderde het ophangen daarvan.

Voorafgaand aan de opening verschijnen er een aantal artikelen in de krant.
R&G artikel nav de opening Middelandhoeve
1978 woerdense courant 28 september

Een uitvoerig artikel naar aanleiding van de opening:
R&G 2 oktober 1978
1978-woerdense-courant-5-oktober

Boerderijdieren
Lees alles over de boerderijdieren waaronder het schaap Bertus (rubriek algemeen, wetenswaardigheden)

Weer verhuizen
In 1983 wordt duidelijk dat we waarschijnlijk weer moeten verhuizen. De boerderij aan de Houttuinlaan moet wijken voor de verdere uitbreiding van het bedrijventerrein Middelland.

In juli 1984 staat er een groot artikel in de Woerdense Courant in de vorm van een interview met een aantal bestuursleden van de groep over de verhuisplannen. 1984-woerdense-courant-19-juli

April 1985 is er een akkoord dat Accountantskantoor Wallast kan gaan bouwen. Het nieuwe kantoorpand komt deels op het terrein van de groep. Dit heeft tot gevolg dat de hooiberg, waar op dat moment de boten van de zeeverkenners liggen, komt te verdwijnen en er een andere ‘oprit’ komt. Op dat moment is het al bekend dat we naar een nieuwe accommodatie in Snel en Polanen gaat.

Hoewel de bouw van het nieuwe clubhuis nog niet begonnen is wordt in augustus 1985 al gestart met de verhuizing. Zo wordt de hooiberg alvast afgebroken omdat die plaats moet gaan maken voor het kantoor van Wallast.
1985-woerdense-courant-4-april
1985-woerdense-courant-1-augustus

Het zal wel wennen worden in die nieuwbouw qua (speel)ruimte. Enerzijds omdat we nu veel terrein hebben en bijvoorbeeld geen buren. In de nieuwe accommodatie zal dat wel zo zijn. Ook is de ruimte kleiner 360 m2  terwijl de Middellandhoeve 600 m2 is. In de Middellandhoeve hebben we 10 kamers (inclusief 4 oefenruimtes en een bar). twee speelruimtes, een zolder en een hooiberg. In het nieuwe gebouw zal dat een stuk minder zijn.