Geschiedenis van scouting in Woerden
(o.a. gebaseerd op artikel van Paul Kwakkenbos en Hans Wolf ter gelegenheid van het 15 jarig jubileum in 1981. Zie ook <link naar 15 jarig jubileum pagina http://geschiedenis.scowo.nl/?p=974
Kardinaal de Jong groep
Dit was een rooms-katholieke verkennersgroep die geleid werd door een aalmoezenier. Deze groep kwam samen in het patronaat (een gebouw aan het kerkplein voor de kazerne). Deze groep is in 1951 gestopt.
Folke Bernadottestam
Deze stam had een open karakter en dus geen onderdeel van een geloofsgroep. De groep bestond uit verkenners en voortrekkers. Zij kwamen bijeen op de zolder van familie Markowits aan de Torenwal. Deze groep werd in 1955 opgeheven bij gebrek aan belangstelling.
Karel Doormangroep
De Albert Schweitzergroep is niet de eerste scoutinggroep in Woerden. Direct na de oorlog in september 1945 wordt de Karel Doormangroep opgericht. Hoewel het dragen van uniformen in die tijd wat gevoelig lag (een vergelijk met de Hitlerjugend was snel gemaakt) werden die toch gedragen. Na verloop van tijd had de groep zes nesten van elk 8 gidsen (meisjes) en 28 verkenners in 4 patrouilles. Mevrouw van Eijken had de leiding over de gidsen, de heer Bodegraven over de verkenners.
Ook toen was huisvesting een probleem. Omdat mevrouw van Eijken lerares was op de openbare school konden ze daar op zaterdagmiddag terecht. Na enige tijd zijn ze naar het kruidhuisje aan de Singel gegaan maar omdat dat te klein was al snel naar een zolder van een schuur in de Rijnstraat verhuisd. In 1949 kregen de groep een nieuwe clubhuis aan de ’s Gravensloot. Lees hier meer over in het Woerdense Courant artikel 21 oktober 1949 WC
Deze groep werd in 1959 opgeheven toen mevr van Eijken Woerden verliet.
Bijzonder: naar aanleiding van een artikel in de Woerdense krant over de 50 reünie heeft een oud lid van de Karel Doormangroep ons de volgende mail gestuurd.
De Albert Scheitzergroep
Mevr van Eijken was sinds 1965 weer terug en Woerden en wilde samen met mevr van Doorn en nog wat anderen zoals Anne de Goerderen, Mevr Budelmal de heren Koch en van Luijken weer een padvindersgroep oprichten.
Jaap en Brannie
Brannie zat in Nijkerk bij de padvinderij. Toen ze verkering kreeg met Jaap, heeft ze hem overgehaald ook lid te worden. De NPV hoorde dat het echtpaar verhuisde naar Linschoten en heeft aan hun gevraagd contact op te nemen met mevr van Eijken.
De eerste vergadering was in 1965 in de stationsrestauratie van Woerden. Daar werden Jaap en Brannie gevraagd of zij in Woerden een groep wilden beginnen. Jaap en Brannie hebben toen allerlei mensen in Woerden benaderd waaronder de heer Brak die voorzitter was van de plaatselijke VVD. Samen met mevrouw van Eijken en Alie van Dooren vormden zij het eerste bestuur.
Op 17 september 1965 stond een kort artikel in de Woerdense Courant dat er plannen zijn om in Woerden een padvindersgroep te starten.
1965 woerdense courant 17 september
Op 3 februari 1966 vond in het Concordia de oprichtingsvergadering plaats. In de Woerdense Courant van 11 februari wordt melding gemaakt van de oprichting. Ook wordt daarin een oproep gedaan voor geïnteresseerden om zich als leiding aan te melden.
1966 woerdense courant 11 februari pdf
Naar aanleiding van een stukje in de krant melde zich ook de eerste leiding Marina Oude Wesseling-Kools en haar man Ben. Dankzij de enthousiaste propaganda van Pater de Wit kwamen we ook in contact met Sjaak Berends en Hans Verhoeven. Via Jaap Landman is ook Annie Klarenbeek-Copier bij de groep gekomen.
Installatie eerste leiding
In juni 1966 werd de eerste leiding geïnstalleerd. Hopman Landman (tevens groepsleider), Hopman Oude Wesseling en Akela Oude Wesseling. Dat vond plaats in de Pius X-school en werd gedaan door de districtsleiding.
JUNI 1966 installatie van de leiding
Op 14 oktober 1966 staat er in de Woerdense Courant een oproep voor een voorlichtingsavond over de padvinderij: 1966 woerdense courant 14 oktober pdf
Op 28 oktober 1966 ontving de groep een subsidie van f 4264 1966 woerdense courant 28 oktober