We hebben verschillende bars gehad in verschillende gebouwen en daarbinnen. Om het verschil te duiden hebben we ze een naam gegeven op basis van een van de meest karakteristieke kenmerken.

We zijn vooral op zoek naar interessante feiten en wetenswaardigheden.

Als je wat weet vermeld dan wel om welke bar het gaat. Ook foto, plattegronden, prijslijsten en wat meer zijn welkom.

De Pluut 1967 – 1976

Boerderij Houttuin Sluipwijk. Toen we het hele gebouw kregen was er in het voorhuis en in de deel een bar die achter waren gebleven toen de jeugdsociëteit ‘De Pluut’ vertrok . Die in het voorhuis werd gesloopt. De bar in de deel bleef lange tijd behouden omdat we de ruimte verhuurde voor feesten.  Karakteristiek voor deze bar waren de grote muurschilderingen en de grote gekleurde houten ‘kubussen’. (zie bericht onder gebouwen Houttuin – Sluipwijk)

De ‘Kist’ bar 1977 – 1983

De zogenaamd ‘Kist’ bar was de eerste ‘echte’ eigen bar en is gebouwd in 1977 in het voorhuis van de Middellandhoeve.

Het initiatief voor deze bar kwam van seniortroep van de woensdagavondverkenners.

De barruimte werd niet afgesloten maar de bar zelf met een grote klep. Ook was er toen nog geen tab en werden alleen flesje drank verkocht, althans bier. Frisdrank kwam uit grote flessen. In het begin was het Jaap die samen met wat oudere leden in de eend de drank gingen kopen. Maar wegens het ‘succes’ werd al snel contact gezocht met drankenhandel Van de Berg voor de levering.

We hadden een pick-up en platen. Het probleem was wel dat die platen vuil waren dus Jaap heeft ze in een teiltje met sop gewassen en in een afdruiprek op de kachel laten drogen. Hij was wel vergeten dat de kachel aanstond en dat de platen van vinyl waren. En kromme platen kan je niet draaien. Twee singels hebben het overleefd: If I got a Hammer van Trini Lopez en Dreadlock Holiday van 10CC. Die zijn dus letterlijk grijsgedraaid.

Bij de bouw van deze bar is een bijzonder stukje hout verwerkt namelijk een houten waterpas. Dat was nl precies het stukje dat we nodig hadden. Toen deze bar gesloopt werd kwam de waterpas weer tevoorschijn. Jaap blij want hij was dat stukje gereedschap al jaren kwijt.

In 1981 werd ook een terras gemaakt achter de boerderij. Voordat het zover was en we de tegels konden leggen moest we eerst een hoop ‘rotzooi’ opgeruimd worden. Het was namelijk een soort opslag van Jaap voor allerhande spullen.

De ‘Paarse’ bar 1983 -1985

De bar werd steeds meer een instituut binnen de groep en professioneler. In 1983 kreeg de bar een eigen ruimte aan de achterzijde van het voorhuis van de Middellandhoeve. Daar is toen ook de eerste ‘professionele’ bar gebouwd door Allen Davis.

 

De ‘Minkema’ bar 1986 -1991

Toen we naar het nieuwe gebouw  aan de Minkemalaan verhuisde werd er bij de indeling rekening gehouden met het feit dat er ook een bar moest komen.

 

De ‘Houten’ bar 1991 – 2000

In de Antoiahoeve kreeg de bar een ruimte in de oude varkensschuur. Aangezien dit een grote kale ruimte was moest deze compleet verbouwd worden. Niet alleen kwam er een bar in deze ruimte ook werd er een podium gebouwd en een eigen toiletunit.

Op 7 maart 1998 opening nieuwe bar???

Bartuin

Het mooie van deze bar was dat we ook een eigen terras en ‘bartuin’ hadden. Het probleem was echter dat de ‘tuin’ en stuk weiland was. Het bestuur (beheerders) waren echter niet welwillend om kosten te maken om het weiland tot een ‘bartuin’ te maken. Op initiatief van Wouter Snijders en Hans van Dijk is toe de eerste crowd-funding gestart om geld op te halen voor de aanleg van de bartuin. Barbezoekers konden voor 3 gulden een m2 meter bartuin kopen. In één weekend waren alle m2 verkocht. Er is toen snel een officiële ‘Overeenkomst Donateurschap Bargazon’ (ODB) gemaakt omdat iedereen direct zijn ‘eigen’ stukje tuin wilde claimen en voorzien van afrasteringen.

De overeenkomst + de namen van personen die een m2 ‘gekocht’ hebben: Overeenkomst bartuin

De ‘Betonnen’ bar 2000 – nu

Na een kleine 10 jaar was de ‘houten’ bar aan vervanging toe. Nico Smid die die werkzaam was bij een betonfabriek kwam met het voorstel om het barblad van beton te maken. Zij hadden namelijk een nieuw product ontwikkeld die hij graag bij ons wilde uitproberen.